De beginjaren

In 1974 werd het zwembad in Sint-Pieters-Leeuw officieel geopend en mocht je op bepaalde tijdstippen gratis gaan zwemmen. Toevallig woonde er in onze gemeente ook een Hollander, Piet Van Rhijn genaamd, die graag gebruik maakte van deze openingsuren om zijn favoriete sport te beoefenen. Al vlug kreeg hij complimenten over hoe goed hij kon zwemmen. Tot er op een dag een slimmerik opperde, nadat hij hoorde dat Piet ook wel al eens zwemlessen had gegeven, "Jij moet hier een zwemclub oprichten". 

De gedachte van een zwemclub bleef in het hoofd van Piet spelen en hij trommelde een paar enthousiaste medewerkers op. De eerste mensen die zich toen ingezet hebben voor de zwemclub waren mijnheer Willems (op dat moment gemeenteraadslid), Eugène Carlier (die goed was in Public Relations), Simone Jonckers en Raymond Michiels. Piet werd gebombardeerd tot voorzitter en trainer. Achter een naam voor de zwemclub moesten ze niet lang zoeken. Ze hielden van water en waren gevestigd in Sint-Pieters-Leeuw. Op deze manier is zwemclub De Waterleeuwen tot stand gekomen. Ook het eerste logo ontwierp Piet zelf. Een simpele zeeleeuw op een rode achtergrond.

Met de belofte "Wordt lid van de Waterleeuwen en je krijgt gratis zwemles" wouden ze vooral jeugd aantrekken. Dit lukte wonderwel en zo werd er besloten om in 1976 zich aan te sluiten bij de zwembond. Al vlug werden de eerste wedstrijden georganiseerd en stonden de eerste kampioenen op.

In 1985 moest Piet de zwemclub wegens zijn drukke werkzaamheden verlaten.

Woelige periode

In 1991 gaf het voltallige bestuur haar ontslag. Er moest vlug een nieuw bestuur gevonden worden of het einde van zwemclub De Waterleeuwen was een feit. Gelukkig waren er enkele ouders van zwemmers die de koppen bij elkaar staken en een nieuw bestuur samenstelde. John Deroo werd aangesteld als voorzitter en Hilde Elsen als secretaris. Op dat moment telde de zwemclub al 110 leden.

Het nieuwe begin

Maar in 1992 boden John en Hilde hun ontslag aan. Gelukkig namen de andere bestuursleden alle taken over. Willy Moons werd benoemd tot voorziiter en samen met Françoise Vandersteen als secretaris en Gaby Duponcheel als penningmeester leidden zij de zwemclub naar nieuwe hoogtes met Maurice Vanholme als hoofdtrainer.

Door de blijvende groei en de nakende plannen van Maurice om naar het buitenland te verhuizen werd er gezocht naar nieuw trainersbloed. Na een lange en intensieve zoektocht, kwam Gunther Willems zich aanbieden als trainer. In zijn zog volgde een paar goede kameraden van hem, waaronder Marc Degelaen. Beiden werden ze door de trainersmicrobe gebeten en zetten ze samen de weg naar boven verder. 

In 1997 overhaalde Willy Moons oud-voorzitter Piet Van Rhijn om terug te keren naar zijn zwemclub De Waterleeuwen en samen overtuigden ze de gemeente Sint-Pieters-Leeuw om het zwembad grondig te renoveren in plaats van te sluiten.

Een jaar later sloot het zwembad voor een paar jaar zijn deuren voor een complete renovatie. Gelukkig konden de meeste activiteiten blijven doorgaan in het zwembad van het toenmalige Ceria-Coovi, een paar kilometer verder op.

Toen in april 2001 Willy Moons plotseling overleed, nam Piet zijn taak als voorzitter terug op. In november 2001 werd het oude vertrouwde zwembad opnieuw geopend en kon zwemclub De Waterleeuwen einddelijk terug naar huis keren.
In 2002 besloot Piet om de fakkel door te geven aan huidig voorzitster Françoise Vandersteen. Zelf bleef hij nog een aantal jaar actief als bestuurslid.

Dankzij een fantastich bestuurs- en trainersteam kon zwemclub De Waterleeuwen blijven groeien. In het begin waren we al blij om met een paar zwemmers te kunnen deelnemen aan grote kampioenschappen, maar gaandeweg kwamen we regelmatig naar huis met medailles en kampioenen. Ook onze zwemschool groeide gestaag door. Heel veel kinderen uit Sint-Pieters-Leeuw en omstreken leerden bij zwemclub De Waterleeuwen zwemmen.

Swimming team Zennevalei

In 2013 werden de plannen voor de bouw van een zwembad in Halle concreter en daarom werd Swimming Club Halle opgericht met als voorzitter Kris Defreyn. Doordat het zwembad in Halle pas in september 2016 open ging, werden de eerste zwemlessen in het recreatiezwembad van Lembeek gegeven. Tegen de opening van het zwembad Sportoase werd de overkoepelende zwemclub “Swimming Team Zennevallei” opgericht. Op deze manier kunnen we beide zwembaden op een optimale manier gebruiken en kunnen we ook de zwemsport toegankelijk maken voor alle mensen in de Zennevalei. 

50 JAAR

In 2026 viert zwemclub De Waterleeuwen haar 50 jaar bestaan. Dit zal zeker niet onopgemerkt voorbij gaan. Hou zeker deze website in de gaten als ook onze Facebook pagina en Instagram account voor meer informatie.